Навчальний посібник "Технічна мікробіологія" складений у відповідності з діючою програмою з дисципліни. Передбачає вивчення теоретичних основ загальної мікробіології, отримання знань та практичних навичок мікробіологічного контролю технологічних процесів, що гарантує підвищення якості продуктів харчування.
У виданні розглянуто основні питання:
· морфологія та фізіологія мікроорганізмів;
· основи сучасної класифікації;
· метаболізм мікроорганізмів;
· екологія мікроорганізмів;
· основні біохімічні процеси, які викликані мікроорганізмами;
· загальну характеристику основних мікробіологічних показників якості харчових продуктів і методи їх визначення.
Особливу увагу приділено основам санітарної мікробіології для визначення якості товарів народного споживання і санітарного стану навколишнього середовища з метою профілактики харчових захворювань мікробної природи.
Студенти під час лабораторних занять повинні оволодіти основними мікробіологічними методами досліджень, ознайомитися з фізіологічними групами бактерій, навчитися виявляти санітарно-показові організми у воді, освоїти ряд методів для дослідження аеробних та анаеробних процесів.
Одержані під час проходження курсу навички дають змогу студентам добре орієнтуватися в процесах біологічного очищення стічних вод, мікробної деструкції та трансформації забруднюючих довкілля речовин.